Descendants of Gerrit BREDIJCKEN

First Generation

 


1. Gerrit BREDIJCKEN [scrapbook]-17575 was born about 1570.

Lange ende Ruychweyde met Courtehoeuers, der Staten gerecht.
Rekening van het oudschildgeld, 1585/86.

Waarschijnlijk woonde de familie Bredijcken toen al in of nabij Oudewater:

Tachtigjarige oorlog
Tijdens de 80-jarige oorlog gaat Oudewater grotendeels in vlammen op, de kerk zou blijven staan.

In het begin van wat later bekend zou worden als de 80-jarige oorlog (1568-1648), sluit Oudewater zich aan bij de opstandelingen en erkennen zij Willem van Oranje in juni 1572 als stadhouder. Een kleine drie jaar later ontdekt Willem van Oranje dat de Spanjaarden plannen voorbereiden om Oudewater begin juli te veroveren. Hij geeft de opdracht om de dijken van de Hollandse IJssel door te steken en vrouwen en kinderen naar Gouda te sturen. Aan beide bevelen wordt geen gehoor gegeven, met verschrikkelijke gevolgen.

Oudewaterse moord
Het beleg begint op 19 juli 1575 en op 6 augustus dat jaar staat het zware geschut klaar. De volgende dag, 7 augustus, marcheren de Spanjaarden Oudewater binnen en gaan daar vreselijk tekeer: mannen, vrouwen en kinderen worden vermoord. Sommige vrouwen zijn in hun deuropening opgehangen en opengereten. Naar schatting komt de helft tot driekwart van de bevolking om het leven. Deze gebeurtenis gaat de geschiedenis in als ‘de moord van Oudewater’. Ieder jaar op 7 augustus wordt deze moord herdacht.

Daarna was Woerden aan de beurt:

Het Beleg van Woerden: Spaans leger in nood.
Onder leiding van Lancelot de Berlaymont, de graaf van Megen, belegerden de Spanjaarden op 8 september 1575 Woerden. De inwoners van Woerden maakten slim gebruik van hun kansen en kwaliteiten om de Spanjaarden te verslaan. Ondertussen werd de financiële situatie voor het Spaanse leger zorgwekkend.

Woerden lag aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) middenin het strijdgewoel. Toen op 7 augustus 1575 het nabijgelegen stadje Oudewater door een Spaans leger werd veroverd, richtten zij daar een bloedbad aan als straf voor hun steun aan de Opstand. Uit angst voor een dergelijke slachting gaf Schoonhoven zich over na onderhandeling. Woerden werd het volgende doelwit voor het Spaanse leger.
Spaans belegeringsplan mislukte.

Op 8 september 1575 kwam het Spaanse leger van circa 14.000 soldaten aan bij Woerden. Landerijen om de stad werden geïnundeerd. De Spanjaarden besloten Woerden te belegeren en de inwoners via uithongering te dwingen tot overgave. Het Spaanse leger bouwde schansen, maar de inwoners van Woerden konden met bootjes buiten de schansen alsnog aan voedselvoorraden komen. Ook konden inwoners uit Woerden vissen in de ondergelopen landerijen. Naar verluid was het zelfs mogelijk om de snoeken met blote handen uit het water te pakken.

He had the following children.

+ 2 M i Cornelis Gerrits BREDIJCKEN-1195 was born about 1600.

Home Next Last

Surname List | Name Index